Visibaba – Galanthus nivalis

Kako ju prepoznati?

Višegodišnja je lukovičasta karakteristične mliječno bijele boje koja cvjeta već krajem uime. Uvrštena je u porodicu Amaryllidaceae. Ima uspravnu stabljiku i vrlo mesnate listove. Svaka stabljika daje jedan bijeli cvijet, s tri zelene unutarnje latice. Cvijet je karakterističnog oblika zvona i nije veći od 3 cm. Biljka uglavnom ne prelazi 20 centimetara visine, dok npr. kod sorti koje rastu u Aziji ima i viših. Cvijetanje se općenito poklapa s razdobljem i šafrani, jaglaci, drijemovci i ljubičice.

Kako ju uzgojiti?

Jedan od prvih čimbenika koji treba uzeti u obzir za uspješan uzgoj je klima. Odaberite sjenovito i hladno mjesto, imajući na umu da su joj potrebne niske temperature te da sunčeve zrake moraju doprijeti do biljke nekoliko sati dnevno.

Nema posebnih potreba, iako će bogato tlo biti dobrodošlo, a najbolje ju je posaditi u jesen.

Navodnjavanje

U fazi vegetativnog odmora, visibaba je zadovoljna kišom, no budite oprezni, jer tijekom sušnih sezona morat ćete intervenirati ručnim zalijevanjem. Od proljeća nadalje uvijek nastavite s redovitim zalijevanjem kako biste postigli lijepu cvatnju. Međutim, to ne znači pretjerivati ​​i stvarati stagnaciju vode. Stoga uvijek provjerite da li se tlo u međuvremenu osušilo između zalijevanja.

Razmnožavanje

Razmnožavanje se obavlja lukovicama premda je za vješte prikladno i sjemenkama.

Štetočine i bolesti

Općenito, biljka se dobro brani od napada gljivica i nametnika, čak i ako u nekim slučajevima podlegne sivoj plijesni. Osim stagnacije vode, jedan od rizika koji bi mogao ugroziti cvatnju je nedostatak vode.

Legende o visibabi

O cvijetu postoje i brojne legende. Priča se da je procvjetala pred nogama Adama i Eve kada su bili kažnjeni i protjerani iz Edena. Taj je cvijet tada postao simbol utjehe i novog proljeća nade. Bio je to samo dah anđela koji je pretvorio snježne pahulje u lijepe zvonolike cvjetove. S druge strane, u Moldaviji se priča da je proljeće, koje utjelovljuje moćna i lijepa žena, ozlijedilo prst i da je nekoliko kapi krvi palo na snijeg. Upravo su tu rođene i prve snježne kapice koje su sa sobom donijele i proljeće.

Ljekovita svojstva visibabe

U prošlosti se pogrešno vjerovalo da ovaj cvijet ima ljekovita svojstva. Tako se spominje u stihovima Odiseje, kada se opisuje kao čarobna biljka koja je izliječila Uliksa od Kirkinog otrova.

Naknadno su prve studije potvrdile naprotiv toksičnost lukovica ako se progutaju. Iako je poznato da biljka sadrži galantamin, kojeg danas nalazimo u nekim lijekovima protiv Alzheimerove bolesti, mišićne distrofije i multiple skleroze nikako visibabu ne smijemo smatrati prirodnim lijekom!