Drijemovac (Leucojum vernum)

Radi se o uspravnoj relativno niskoj biljci ( 35 cm) s lukovicom slično onoj narcise promjera oko 7 cm.
Tamnozeleni listovi koji izrastaju iz lukovice su zaobljenog vrha i dugi oko 1 cm. Cvjetovi su zvonoliki s
vjenčićem koji čine bijele i mirisne latice. Na svakoj latici nalazi se mala svijetlozelena mrlja. Plodovi su
čahure u obliku male kruške koje u sebi sadrže sitne crne, sjajne sjemenke. Poput visibaba je prvo
proljetno cvijeće.

Kako ga uzgojiti?

Uzgoj ove lukovičaste biljke nije kompliciran. Iako u prirodi spontano raste pod deblima drveća u vlažnoj šikari na oko 800-1000 metara nadmorske visine, to je biljka koja je također pogodna za uzgoj i u posudama koje treba držati u polusjeni.

Drijemovac voli hladnu i vlažnu zemlju, pa ga treba smjestiti u polusjenu, najbolje pod drvetom. Rupa za sadnju mora biti promjera oko 20 cm, a lukovica treba biti posađena oko 10 cm od ostalih biljaka. Važno ga je prekriti rahlom zemljom i navodnjavati tako da je zemlja uvijek vlažna, ali bez stagnacije. Dobro podnosi hladnoću, no nikako dugotrajne ljetne vrućine zbog izlaganja suncu.

Za rast je potrebna vlaga u tlu. Prije cvatnj,e lukovica se mora održavati vlažnom, ali nikako u uvjetima zadržavanja vode. Kad biljka procvjeta, zimsku i proljetnu vrstu treba obilno zalijevati jer je sklona sušenju ili uvenuću.

Razmnožavanje

Iako se razmnožava sjemenom, mnogo brži postupak je sadnjom lukovica u jesen. Razmnožavanje dijeljenjem lukovica provodi se tijekom vegetativnog odmora, kada je biljka izgubila sve listove. Lukovice se vade i odvajaju tzv. češnjevi koji su se formirali oko matične lukovice. Ove lukovice se sade u rupe promjera oko 3 – 4 cm udaljene 10 cm jedna od druge. Prekriva s dobro sabijenom zemljom. Sličan je postupak sadnje u posudi pri čemu se preporuča dodatak gnojiva za lukovičaste biljke koje je bogato fosforom i kalijem. Dodaje se u vegetativnoj fazi do cvatnje svakih 15 dana. Ne preporuča se gnojidba tijekom vegetativnog odmora.

Svi dijelovi biljaka iz roda Leucojum su otrovni su za ljude i mogu uzrokovati povraćanje i vrtoglavicu, ali i vrlo ozbiljnu reakciju ako se slučajno unesu.