Obični jaglac – Primula vulgaris

Jaglac je višegodišnja biljka koja doseže visinu od 8 do 15 cm. Listovi su svi skupljeni u bazalnu rozetu i rastu na kratkoj peteljci. Dugi su 3 do 6 cm s gusto dlakavim naličjem. Dvospolni cvjetovi su veliki oko 3 cm, usađeni u rozetu i imaju pet latica svjetložute boje. zaobljeni na vrhu. Čaška im je valjkasta, duga oko 15 mm, građena od 5 međusobno sraslih lapova. Cvijeta u razdoblju od mjesec dana. Korijen je kratak i smeđe boje. Plod je u obliku okrugle čahure i sadrži smeđe, bradavičaste sjemenke duge oko 2-3 mm.

Kako ga uzgojiti?

Jaglac se općenito razmnožava sjemenom, a za rast su mu potrebni svježi prozračni prostori s mnogo svjetla što pogoduje ranoj cvatnji, većem broju listova i pupova.

Ljekovita svojstva jaglaca

Sadrži različita eterična ulja uz flavonoide, karotenoide i saponine. Korijenje sadrži šećere.

Zbog sadržaja različitih aktivnih sastojaka ima neka ljekovita svojstva: antispazmodičko (smanjuje grčeve mišića, a također opušta živčani sustav), umirujuće (djeluje na živčani sustav smanjujući razdražljivost i pospješujući san), diuretičko (pospješuje mokrenje), laksativ (ima purgativna svojstva), pospješuje znojenje. U prošlosti se više koristio protiv migrene i reume. Potreban je oprez jer pretjerana uporaba može izazvati iritaciju kože.

Dijelovi ove biljke koji se koriste u razne svrhe su: cvjetovi, listovi i rizom.

Osim u terapeutske svrhe, jaglacje vrlo popularan u vrtlarstvu. Zapravo, jaglaci dijele dvije vrlo važne osobine: lako se uzgajaju i vrlo su dekorativni. Cvjećari su se stoga odvažili stvoriti vrlo velik broj kultivara (osobito od subsp. sibthorpii ili hibrida između različitih podvrsta) i dobili mnoštvo varijacija boje latica, veličina cvijeta, iugleda listova, ali i broju i obliku latica.

U Engleskoj je ovaj cvijet politički simbol Konzervativne stranke (“Primrose League”) koju je 1884. godine osnovao Lord Randolph Churchill.

Jaglac u kuhinji

Od običnog jaglaca se koriste mladi i nježni listovi koji se, zajedno s drugim biljem, koriste sirovi u salatama ili kuhani u juhama, rižotima, omletima. Cvjetovi se koriste kao jestivi ukras u salatama i drugim jelima. Cvjetovi se koriste i za izradu pekmeza i curda ( primrose curd), dok se rizom može koristiti za aromatiziranje piva. Kako i listovi tako i cvjetovi mogu poslužiti za pripremu čaja i napitaka.