Kopriva (“Urtica dioica”) jedna je od najkorisnijih ‘korova’ , a srećom ima je diljem svijeta. Evo kako napraviti moćno mirisan i hranjiv macerat od koprive!
ŠTO JE TO U KOPRIVI?
Kopriva podržava zdravlje biljaka i potiče rast. Ima visok sadržaj dušika, klorofila i biljnih polifenola. Ovo moćno gnojivo najbolje je koristiti na biljkama koje imaju veliku potrebu za hranjivim tvarima. Možete ga koristiti na svim svojim biljkama dok su sadnice i mlade presadnice kako biste im pomogli u razvoju. Izvrsno djeluje na voćke i grmlje, ruže, jednogodišnje i višegodišnje cvjetnice. Dobra je za rajčice, poriluk, kupusnjače, krastavce i tikvice.
ŠTO VAM JE POTREBNO ZA IZRADU MACERATA OD KOPRIVE:
Rukavice, škare, kanta s lopaticom, voda, kopriva
KAKO PRIPREMITI MACERAT OD KOPRIVE:
Uberite koprivu koristeći rukavice i škare kako biste izbjegli iritaciju kože velikom količinom histamina. U srednjem vijeku je upravo to svojstvo korišteno u liječenju gihta i reume jer potiče cirkulaciju. Berite samo stabljiku s lišćem bez korijena i to najbolje u proljeće jer je tada najbogatija hranjivim tvarima. Može se koristiti i u sušenom obliku. Za lakše rukovanje preporuča se korištenje jutenih vreća. Za dobar macerat potrebno je namakati 1 kg svježe koprive (200 g sušene koprive) u 10 l vode, najbolje kišnice. Najprikladnije su posude od gline, drva ili plastike. Ne preporuča se koristiti metalne posude. Kako bi se omogućio dovod svježeg zraka posude se ne zatvaraju hermetički. Važno je i jednom dnevno promiješati. Macerat se može pripremiti namakanjem tiekom 24 sata, 7 ili 15 dana. Nakon što Je proteklo odabrano vrijeme, macerat treba profiltrirati i kao takav se može koristiti najbolje sljedeća dva mjeseca ( ako ga pohranimo na hladno mjesto).
RAZLIČITI OBLICI I PRIMJENA MACERATA OD KOPRIVA
Macerat pripremljen namakanjem 24 sata se ne razrjeđuje. Odlikuje ga učinkovitost protiv afida. Najboli učinak se postiže prskanjem čim se primjete.
Macerat pripremljen namakanem tijekom 7 dana se razrjeđuje u omjeru 1 l koncentrata s 20 l vode. U ovom obliku idealan je za preveniranje gljivičnih bolesti.
Macerat pripremljen namakanjem tijekom 15 dana se razrjeđuje u omjeru 1:50 i idealan je za prihranjivanje biljaka u razvoju.
Ne treba vas brinuti ako će se površina nakon nekoliko dana prekriti pjenom. To je prirodna posljedica fermentacije te čim nestane , macerat je spreman za upotrebu.
Macerat pripremljen namakanjem tijekom 15 dana je prirodno gnojivo koje savršeno jača gotovo svo korjenasto povrće. Može se koristiti za zalijevanje biljaka kao što su: mkva,celer,cikla,peršin,pastrnjak,repa.
Pitate li se zašto gnojivo od koprive tako dobro utječe na spomenuto povrće? To uglavnom proizlazi iz njegovih sastojaka. Kopriva sadrži obilje hranjivih tvari potrebnih za rast biljaka, uključujući: mangan,
natrij, cink,bakar,silicij…. Ovaj pripravak nije samo savršeno gnojivo za korjenasto povrće, već i za druge biljke u vrtu. Odličan je za krastavce kao i za sve pomoćnice (Solanaceae): rajčicu,papriku,krumpir,patlidžan. Prirodno gnojivo od koprive savršeno je i za voće. Obično se koristi za maline i jagode. Mnogi ga vrtlari koriste i za zalijevanje voćaka i grmlja kao što su: jabuka,kruška,šljiva,breskva,marelica,ogrozd, i drugo šumsko voće.
KAKO ČESTO KORISTITI MACERAT ?
Iako je gnojivo od koprive vrlo korisno za biljke, ne smije se koristiti prečesto svaka 2 do 3 tjedna.. Učestalost je ista ako macerat od koprive želite koristiti za sprečavanje pojave štetnika.
KADA NE TREBA KORISTITI MACERAT OD KOPRIVE !
Unatoč blagotvornom utjecaju gnojiva od koprive na mnoge vrste voća, povrća, drveća i grmlja, neke biljke ne treba prihranjivati maceratom od koprive. To su kupusnjače (Brassicaceae), ali i povrće poput graha, graška, luka i češnjaka. Štoviše i neko cvijeće ne treba zalijevati ovim maceratom. To je vrijesak, azaleja, rododendron.
Dodatni savjet: Ne samo da se kopriva može pretvoriti u snažno, ali „ smrdljivo“ gnojivo, već se može koristiti i kao izvor hrane i kao lijek. Ne zaboravite nabrati višak listova za čaj, pivo od koprive, pesto od koprive i druge gastronomske delicije poput juhe, rižota, namaza…
![](https://biofilihrvatske.hr/wp-content/plugins/phastpress/phast.php/c2VydmljZT1pbWFnZXMmc3JjPWh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmlvZmlsaWhydmF0c2tlLmhyJTJGd3AtY29udGVudCUyRnVwbG9hZHMlMkYyMDIzJTJGMDQlMkZuZXQxLmpwZyZjYWNoZU1hcmtlcj0xNjgwMzI1MDE0LTg0OTkmdG9rZW49YjJjNTcwYmQzNTdjNmVlNw.q.jpg)
![](https://biofilihrvatske.hr/wp-content/plugins/phastpress/phast.php/c2VydmljZT1pbWFnZXMmc3JjPWh0dHBzJTNBJTJGJTJGYmlvZmlsaWhydmF0c2tlLmhyJTJGd3AtY29udGVudCUyRnVwbG9hZHMlMkYyMDIzJTJGMDQlMkZuZXQyLmpwZyZjYWNoZU1hcmtlcj0xNjgwMzI1MDQyLTU4MDEzJnRva2VuPTFlYzdiNmU5N2JkZWZhOTM.q.jpg)