Myathropa florea

Ova vrsta muhe lebdjelice  se  obično nalazi u šumovitim područjima , ali posjećuje i naše vrtove.  Hrani se peludom i nektarom brojnog cvijeća i to od proljeća do jeseni.  Možemo ju opaziti  kako se sunča na lišću ili lebdi pod sunčevim zrakama. Vodena ličinke se razvijaju u rupama ispunjenim vodom i pukotinama u drveću, ali odrasle jedinke mogu polagati jaja u bilo koju posudu s malo stajaće vode. Poznato je da čak koriste kompost i vlažnu  kravlju balegu.

Kako prepoznati ?

Prilično velika žuto-crna lmuha lebdjelica.  Trbuh se kreće od mutne do svijetle limun žute, s crnim oznakama. Najizrazitija značajka je tamna oznaka na prsnom košu (dio iza glave) koja podsjeća na  znak Batmana pa se zato i populatno naziva Batman Hover Fly. 

Kako pomoći?

Napravimo im lagunu,https://youtu.be/fOokMGpI4vQ?si=gHMa_V54luPfCsLv i svakako ćemo ih privući. Osigurajmo im cvijeće u vrtu od proljeća do jeseni. 

Jeste li znali?

Vodene ličinke imaju nevjerojatno duge ‘repove’ i ponekad su poznate kao crvi štakorskog repa. Rep je zapravo cijev za disanje koja djeluje  poput disalice.