Muhe Lebdjelice – Syphidae

Kako ih prepoznati?

Odrasle jedinke su robusni do vitki kukci dugi  od 4-25 mm, ovisno o vrsti. Široka glava otprilike je široka kao trbuh ili šira i ima velike oči s jasnim antenama. Tijelo mnogih odraslih jedinki crno je s trakama ili prugama narančaste, žute ili bijele boje i zato nalik pčelama ili osama.. Neke vrste su uglavnom smeđe, metalik plave ili zelene, žute ili kombinacije ovih ili drugih boja. Na primjer, odrasle jedinke mravlje grabežljive vrste Microdon su crnkaste do smeđe ili svijetle do tamnozelenkaste. Dlakave, čvrste, crne i smeđe odrasle jedinke Eristalis tenax obično se nazivaju muhama trutovima jer nalikuju trutovima iz pčelinje zajednice.  Jaja su duguljasta, blago zakrivljena, siva do bijela i duga oko(1 mm ili manje. Donja strana je spljoštena, a gornja i bočne strane su konveksne. Larve sirfida razlikuju se po izgledu ovisno o okolišu u kojem se hrane. Larve većine vrsta su crolike i sužavaju se prema glavi. Boja je obično smeđa, zelenkasta, ružičasta ili bjelkasta. Sadržaj tijela vidljiv kroz tanku ovojnicu (pokrov) može uzrokovati promjenu boje ličinki prema boji onoga što jedu. Zrele ličinke većine vrsta duge su od 5-20 mm.

Stanište i navike

Vrlo važni oprašivači. Ličinke većine vrsta su grabežljivci, najčešće na lisnim ušima ili brašnastim stjenicama. Neke love mrave, gusjenice, skakavce, druge insekte ili grinje. Značajne su je svaka  ličinka koja se hrani lisnim ušima može ukloniti od  100 do 400 lisnih uši. Ovi su kukci aktivni danju, vrlo česti posjetitelji cvjetova i vrlo važni oprašivači. Odrasle jedinke konzumiraju mednu rosu, nektar, pelud i vodu. Uzgoj biljaka insekta za odrasle može povećati lokalnu brojnost, dugovječnost i reprodukciju sirfida i drugih oprašivača i prirodnih neprijatelja.

Kako možemo pomoći?

Povećati lokalnu brojnost i  dugovječnost ovih , ali i drugih oprašivača. Posebno zabrinjava nedavna IUCN-ova ugroženosti u Europi. Renomirana skupina znanstvenika smatra da je čak 314 vrsta ugroženo u Europi.