Mali prirodoslovci

Poigrati se i podučiti kako da promatra prirodu je jedan od najvećih darova koje možemo dati svojoj djeci.

Veliki izazov

Svjesni smo da su roditelji danas pred velikim izazovom. Promijenio se stil druženja djece i provođenja slobodnog vremena. Današnje djetinjstvo je isključeno iz prirodnog svijeta i snažno povezano s digitalnim svijetom. Ako vaša djeca provode više vremena igrajući video igrice, surfanjem na Tik Toku ili na Youtube-u nego što ste ikada mogli zamisliti, niste sami. 

Tehnološke tvrtke stvaraju igre i aplikacije kako bi privukle djecu koja se naposljetku izgube u virtualnom svijetu. Tijekom Covid pandemije virtualni svijet je postao još moćniji.  Danas djeca u prosjeku provode sedam sati ispred ekrana svakodnevno i nikad manje vremena u prirodi  nego ikad prije. Ovaj trend doveo je do alarmantne pretilosti, porasta opasnosti od dijabetesa tipa 2 i pogoršanja mentalnog zdravlja.

Rješenje je za mnogu djecu pred vratima - Priroda!

Uvjereni smo da ne postoji išta u prirodi  što ne zaslužuje našu pažnju. Sve u prirodi: gljive, kukci cvijetovi, drveće pa čak i trava mogu biti fascinantni. Iskreno se nadamo da će iideje koje ćemo podijeliti na našem web sučelju pomoći vašim najmlađima da drugačije promatraju i na svoj način istraže svijet prirode. Koristeći moć pravilnog promatranja prirode, naša djeca mogu postati i najsnažniji zaštitnici živog svijeta. 

Izlazak u prirodu, pronalaženje stabla ispod kojeg  se može sjesti i jednostavno promatrati moglo bi zvučati dosadno, ali ni namanje ako ga podučimo da se divi onome što vidi. Odjednom  će naizgled skriveni odnosi između biljaka, kukaca, ptica drveća postati  i njemu vrlo jasni i razumljivi. Evo zašto mislimo da bi dijete trebalo biti mali prirodoslovac. Poigrati se i podučiti ga kako da promatra prirodu je jedan od najvećih darova koje  mu možemo dati.

Evo još nekoliko savjeta koji će vam pomoći da budete u tome najbolji mentor svom djetetu

Počnite s lokalnom pričom i to već u svom dvorištu i vrtu. Neka to postane dio vaše rutine. Proučavanje prirode ne mora biti rezervirano za posebne prilike kao što je godišnje kampiranje ili izlet u nacionalni park. Prirodu može doživjeti baš svaki dan. Ipak nemojte pretjerivati s pješačenjem ili planiranjem i zaboravite na komplicirane igre ili pretjerano koordinirane aktivnosti. Samo boravak vani je dovoljan za učenje i čuđenje. Nije potrebno da ste prirodoslovno obrazovani. Dovoljno je da osigurate prostor i slobodu za dijete da istražuje kako bi samo pronašlo odgovore uz vašu pomoć.  Možete odrediti npr. petak nek bude za učenje o prirodi. Pratite godišnja doba pa tako u jesen zabavite ga identifikacijom lišća, zimi izgledom snježnih pahuljica ili pak vjesnika proljeća. Zabavite djecu sa prirodnim fenomenom godišnjih doba koja se mijenjaju. Treba shvatiti da mladom prirodoslovcu ne treba enciklopedijsko znanje. Važno je da shvati i čuva prirodni svijet onakav kakav postoji.