Macerat od koprive- od zaštitnog sredstva do savršenog prirodnog gnojiva

Kopriva (“Urtica dioica”) jedna je od najkorisnijih ‘korova’ , a srećom ima je diljem svijeta. Evo kako napraviti moćno mirisan i hranjiv macerat od koprive!

ŠTO JE TO U KOPRIVI?

Kopriva podržava zdravlje biljaka i potiče rast. Ima visok sadržaj dušika, klorofila i biljnih polifenola. Ovo moćno gnojivo najbolje je koristiti na biljkama koje imaju veliku potrebu za hranjivim tvarima. Možete ga koristiti na svim svojim biljkama dok su sadnice i mlade presadnice kako biste im pomogli u razvoju. Izvrsno djeluje na voćke i grmlje, ruže, jednogodišnje i višegodišnje cvjetnice. Dobra je za rajčice, poriluk, kupusnjače, krastavce i tikvice.

ŠTO VAM JE POTREBNO ZA IZRADU MACERATA  OD KOPRIVE:

Rukavice, škare, kanta s lopaticom, voda, kopriva

KAKO PRIPREMITI MACERAT OD KOPRIVE:

Uberite  koprivu koristeći rukavice i škare kako biste izbjegli iritaciju kože velikom količinom histamina.  U srednjem vijeku je upravo to svojstvo korišteno u liječenju gihta i reume  jer potiče cirkulaciju. Berite samo stabljiku s lišćem bez korijena i to najbolje u proljeće jer je tada najbogatija hranjivim tvarima. Može se koristiti i u sušenom obliku. Za lakše rukovanje preporuča se korištenje jutenih vreća. Za dobar macerat potrebno je namakati 1 kg  svježe koprive (200 g sušene koprive) u 10 l vode, najbolje kišnice.  Najprikladnije su posude od gline, drva ili plastike. Ne preporuča se koristiti metalne posude. Kako bi se omogućio dovod svježeg zraka posude se ne zatvaraju hermetički. Važno je i jednom dnevno promiješati. Macerat se može pripremiti namakanjem tiekom 24 sata, 7  ili 15 dana.  Nakon što Je proteklo odabrano vrijeme, macerat treba profiltrirati i  kao takav  se može  koristiti najbolje sljedeća dva mjeseca ( ako ga pohranimo na hladno mjesto).

RAZLIČITI OBLICI I PRIMJENA MACERATA OD KOPRIVA

Macerat pripremljen namakanjem  24 sata se ne razrjeđuje.  Odlikuje ga  učinkovitost protiv afida. Najboli učinak se postiže prskanjem čim se primjete.

Macerat pripremljen namakanem tijekom  7 dana se razrjeđuje u omjeru 1 l koncentrata s 20 l vode. U ovom obliku idealan je za preveniranje gljivičnih bolesti.

Macerat pripremljen namakanjem tijekom  15 dana  se razrjeđuje u omjeru 1:50 i idealan  je  za prihranjivanje biljaka u razvoju.

Ne treba vas brinuti ako će se površina nakon nekoliko dana prekriti pjenom. To je prirodna posljedica fermentacije te čim nestane , macerat je spreman  za upotrebu.

Macerat pripremljen namakanjem tijekom 15 dana je  prirodno gnojivo  koje savršeno jača gotovo svo korjenasto povrće. Može se  koristiti za zalijevanje biljaka kao što su: mkva,celer,cikla,peršin,pastrnjak,repa.

Pitate li se zašto gnojivo od koprive tako dobro utječe na spomenuto povrće? To uglavnom proizlazi iz njegovih sastojaka. Kopriva sadrži obilje hranjivih tvari potrebnih za rast biljaka, uključujući: mangan,

natrij, cink,bakar,silicij…. Ovaj pripravak nije samo  savršeno gnojivo za korjenasto povrće, već i za druge biljke u vrtu. Odličan je  za krastavce kao i  za sve pomoćnice (Solanaceae): rajčicu,papriku,krumpir,patlidžan. Prirodno gnojivo od koprive savršeno je  i za  voće. Obično se koristi za maline i jagode. Mnogi ga vrtlari koriste  i za zalijevanje voćaka i grmlja kao što su: jabuka,kruška,šljiva,breskva,marelica,ogrozd, i drugo šumsko voće.

KAKO ČESTO KORISTITI MACERAT ?

Iako je gnojivo od koprive vrlo korisno za biljke, ne smije se koristiti prečesto svaka 2 do 3 tjedna.. Učestalost je ista ako macerat  od koprive želite koristiti za sprečavanje pojave štetnika.

KADA NE TREBA KORISTITI MACERAT OD KOPRIVE !

Unatoč blagotvornom utjecaju gnojiva od koprive na mnoge vrste voća, povrća, drveća i grmlja, neke biljke ne treba prihranjivati maceratom od koprive. To su  kupusnjače (Brassicaceae), ali i povrće poput graha, graška, luka i češnjaka. Štoviše i neko cvijeće ne treba zalijevati ovim maceratom. To je vrijesak, azaleja, rododendron.

Dodatni savjet: Ne samo da se kopriva može pretvoriti u snažno, ali „ smrdljivo“ gnojivo, već se može koristiti i kao izvor hrane i kao lijek. Ne zaboravite nabrati višak listova za čaj, pivo od koprive,  pesto od koprive i druge gastronomske delicije poput juhe, rižota, namaza…