Čestoslavica

Čestoslavica (ljekovita veronika,lat. Veronica officinalis je trajnica raširena po cijeloj Europi u svijetlim, listopadnim šumama i neplodnim zemljištima. Biljka može narasti do 20 cm visine, stabljika joj je polegnuta i obrasla dlačicama. Listovi su jajastog oblika s vrlo kratkim peteljkama, smješteni su jedan nasuprot drugoga. Veronica officinalis jedna je od najčešće korištenih ljekovitih biljaka u biljnoj medicini za pripremu uvarka i čaja učinkovitog protiv prehlade, probavnih smetnji i mnogih kožnih oboljenja. Zbog ovih blagotvornih svojstava, u mnogim je europskim regijama poznata i cijenjena je od davnina u farmakopeji.

Njena uporaba u homeopatiji datira još iz srednjeg vijeka, kada je bila poznata kao Herba Veronica Majoris. U to se vrijeme biljka smatrala izvrsnim lijekom za liječenje raznih respiratornih, probavnih i kožnih patologija upalnog podrijetla.

Za korištenje ove zeljaste biljke kao biljnog lijeka zaslužan je njemački farmaceut Frederich Hoffman, koji je istaknuo njena snažna antiseptička i protuupalna svojstva.

Godine 1690. poznati travar Johannes Francus posvetio je slavnu raspravu pod naslovom Polchresta Herba Veronica veronici officinalis. Prema sredini 19. stoljeća, biljna upotreba biljke doživjela je polagani pad sve dok se uglavnom nije koristila kao zamjena za čaj.

Kako ju prepoznati ?

Trajna zeljasta biljka iz porodice trputaca (Plantaginaceae). Stabljika je polegla ili puzava s uspravnim cvatovima, okrugla ili tupo četverobridna, obrasla stršećim dlakama, visoka do 20 cm. Listovi su ovalni eliptični, kratko ušiljeni, gusto dlakavi, pilastih rubova, dugi 1,5-5 cm, široki 1-3 cm, na licu su zeleni, naličje je purpurnoljubičasto, smješteni su nasuprotno na vrlo kratkim peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, rastu iz pazuha listova na vrlo kratkim stapkama i skupljeni su u grozdaste cvatove. Čaška je dlakava, duga 3 mm, vjenčić je blijedoplav ili rjeđe bijele boje, dvostruko duži od čaške, promjera oko 8 mm. Prašnika ima 2. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je čahura velika oko 4 mm, sadrži eliptične, žućkastosmeđe sjemenke.  Izvor: Ljekovita čestoslavica https://www.plantea.com.hr/ljekovita-cestoslavica

Kako ju uzgojiti?

Cvate od lipnja do kraja rujna. Ravnomjerno orezana, dugo je postojana.Za uzgoj u posudama preporučljivo je mladim biljkama osigurati dobru izloženost izravnoj sunčevoj svjetlosti. No, veronika se dobro prilagođava i mjestima u polusjeni, voli rahlu, plodnu i dobro dreniranu zemlju i ne treba joj preobilno zalijevanje.

Razmnožavanje se događa sjetvom ili dijeljenjem u čuperke i to proljeće, iznimno u jesen