Anđelika

Anđelika (Angelica) je rod dvogodišnjih i trajnih zeljastih biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Ima uspravnu, okruglu i šuplju stabljiku i narastei više od 2 metra visine. Listovi su veliki i urezani, 2-3 puta rasparani i na rubu oštro nazubljeni. Cvate u srpnju i kolovozu zelenkastim i žutobijelim cvjetovima skupljenima u veliki štitac. Plodovi su plosnati i imaju krila. Rod sadrži oko 50 vrsta prirodno rasprostranjenih uglavnom na području sjeverne polutke.

Na području Hrvatske značaje su dvije vrste – ljekovita anđelika (Angelica archangelica L.) i šumska anđelika (Angelica sylvestris L.). Nalazimo ih kako rastu na vlažnom tlu rubova i unutar svijetlih šuma, na livadama, uz rijeke i potoke.

Latinsko ime roda Angelica potječe od latinske riječi angelicus (anđeoski). Ime ljekovite vrste A. archangelica potječe od grčke riječi arkhangelos zbog mita u kojem je arkanđeo Mihael objavio ljudima otkriće anđelikine ljekovitosti. Smatra se da potječe s Himalaje te da su sjeme biljke U Europu donijeli križari u XI stoljeću.

Osobito se dobro prilagodila ravnici Limagne u Francuskoj. Peteljka i stabljika anđelike se u Francuskoj tradicionalno koristi u slastičarstvu za izradu voćnih pasta i kandiranog voća. U 18. stoljeću voćne paste iz Auvergnea bile su glavni izvozni proizvodi regije, “a u blizini svake kuće raskošno su rasle dvije do tri stope anđelike” (izvadak iz knjižice objavljene 1958. za pedesetu obljetnicu Chambre Syndicale des Confiseurs and Confituriere d’Auvergne). Početkom 20. stoljeća područje ravnice Limagne bile su prvo središte proizvodnje kandirane anđelike, namijenjene posebno izvozu u anglosaksonske zemlje. Glavni kupci lokalne anđelike bili su u to vrijeme slastičari Aubert, Gauffridy, Cruzilles, Dischamp i Humbert. Tako su slastičarstvo regije Clermont-Ferrand, posebice anđelika, stekle međunarodnu slavu. Još se i danas svake prve subote u prosincu, u Montferrandu održava festival anđelike. U 1950-ima Limagne je proizvodio čak 250 tona anđelike, dok se danas sa polja od oko 0,5 hektara u La Sauvetatu svake godine ubere samo 2 tone peteljki koje se prodaju isključivo tvrtki Cruzilles, posljednjem proizvođaču kandiranog voća u Auvergneu. Osim stabljika izvrsni su mladi listovi koje se pripremaju na salatu iili varivo. Sjemenke se koriste za izradu posebnih vrsta tijesta.

Kako pripremiti kandiranu anđeliku?

Odabrati mlade, proljetne mekane stabljike te narezati na duljinu 8 do 10 cm. Narezane peteljke treba
staviti u posudu te preliti vodom. Stabljike treba kuhati dok ne omekšaju, ocijediti i oguliti im vanjsku
koru. Oguljene stabljike treba ponovo kuhati, a potom ocijediti i ohladiti. Ohlađenim stabljikama treba
dodati jednaku količinu šećera i pohraniti u hladnoj prostoriji tijekom sljedeća dva dana. Nakon drugog
dana, stabljike treba ponovo kuhati uz povremeno miješanje dok ne postanu staklaste i ne dobiju
svjetlozelenu boju. Potom ih treba ociejditi te posipati ih šećerom u prahu te sušiti u pećnici na 100 c.